Youtube Kanalından Nasıl Para Kazanılır ?

Youtube Kanalından Nasıl Para Kazanılır ?

 

Gelişen teknoloji ve değişen iş yaşamı ile birlikte insanlar uzaktan çalışma sistemine ayak durmaya başladılar. Uzaktan çalışmanın yanı sıra bir de sosyal mecralar üzerinden içerik üreterek para kazanmanın birçok farklı şekilleri ortaya çıktı. Youtube, Instagram, Tiktok gibi birçok sosyal medya platformu üzerinden farklı ve özgün içerikler üreterek para kazanmaya başladılar. Peki, Youtube platformu üzerinden nasıl para kazanabilirsiniz?

Youtube günde ortalama 1-3 milyar arasında izlenmeye sahip bir içerik platformudur. Bu platform üzerinden insanların iki rolü vardır. Birinci rolleri tüketici ikinci rolleri ise üreticidir. İnsanlar tek başına birer tüketici olduğu gibi aynı zamanda üretici rolleri de mevcuttur. Hem izleyiciler için hem de tüketiciler için birden fazla iş imkanı sağlayan Youtube’un önemi gittikçe artmaktadır. Günde milyarlar izlenmeye sahip bu platform üzerinden para kazanmanının elbette birden fazla yolu vardır. Fakat, Youtube gelirinin büyük bir kısmını reklamlardan elde ediyor. Reklamlardan elde ettiği bu gelir insanlara da birçok farklı iş istihdamı sağlıyor. Günümüzde “Youtuber” diye bir kavram ortaya çıktı ve insanlar bu kavrama gittikçe daha da aşina olmaya başladılar. İnsanlar ilk zamanlarda hobi olarak başladıkları videolarda zaman geçtikçe profesyonel olarak sürdürerek bu videolardan gelir elde etmeye başladılar. Youtube için video çekmek kadar videonun kurgulanması, kaliteli ve özgün içeriklere sahip olması ve birçok kitleye hitap edebiliyor olması oldukça önemlidir. Artık iş olarak görülen Youtuber kavramı günümüzde pek çok kişinin girişimlerde bulunduğu ve birçok farklı içerikler ile de önemli miktarlarda para kazanarak hayatlarını buradan idame ettirdikleri mevcuttur.

Youtube’dan para kazanmak için yapacağınız ilk adım bir youtube kanalı oluşturmaktır. Elbette bu kanalı oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları vardır. Youtube’da ne kadar çok izlenme, abone ya da beğenme sayınız olursa reklam alma ve bu reklamlardan yüksek gelir elde etme imkanınız o kadar fazla olur. Youtube’da kanal oluştururken dikkat etmeniz gereken püf noktaları şunlardır:

  • Öncelikle sürekli içerik üreteceğiniz bir fikir oluşturmalısınız. Bu fikir doğrultusunda özgün ve farklı içerikler üreterek izleyicilerin dikkatini çekmeyi hedeflemelisiniz. İçeriklerini üreteceğiniz kişileri sınırlandırmalısınız. Herkesin ilgisini çekecek içerik üretmek elbette zordur. Bu yüzden kanalınız için bir hedef kitle belirlemelisiniz. Belirlediğiniz hedef kitlenin bilgilerine hakim olmanız önemlidir. Hedef kitlenizin ne tür içerikler hoşlandığını, ilgi alanlarını belirleyerek bu konular üzerine içerikler üretmelisiniz.
  • Bu kanalı oluşturmanızdaki ilk amaç tabii ki gelir elde etmek ve başarılı olmak. Fakat bunu istediğiniz zaman video yükleyerek yapamazsınız. Bu yüzden kendinize bir plan oluşturmalısınız. “Youtuber” olmak için özverili ve özenli çalışmalar oluşturmalısınız. Belirlediğiniz zaman aralıklarında içeriklerinizi izleyicilere sunmalı ve diğer mecralardan da bu içeriklerin duyurumlarını yaparak hedef kitlenizin ilgisini çekmelisiniz. İçeriklerinizin bir konsepti ve hikayesi olmasına özen göstermelisiniz. Tüm içeriklerde kullanabileceğiniz ortak bir çekim planı ve içerik dili oluşturmalısınız.
  • Youtube kanalınız için hedef kitlenizi belirlediniz, hedef kitleye uygun özgün fikirlerle içeriklerinizi oluşturarak bir çalışma planı da kurguladınız. Sırada çekim yapmanız için size uygun bir ekip kurmak var. Kameraman, sunucu, editör, metin yazarı ve kanalınızın ihtiyacı olacak diğer insanlarla profesyonel bir ekip oluşturabilirsiniz. İşinde uzman kişiler tarafından oluşturulan kaliteli içerikler ile daha fazla kişinin dikkatini çekerek izlenme ve abone sayısını artırabilirsiniz. Elbette uzman kişiler kadar kullanılan çekim ekipmanları da önemlidir. Kamera, mikrofon, tripot, ışık, kurgu gibi birçok ekipmana içeriklerinizi üretirken ihtiyaç duyacaksınız.
  • Bütün bu aşamalar belirlendikten sonra düzenli olarak içeriklerinizi oluşturarak Youtube üzerinden izleyicilerle paylaşabilirsiniz. Alacağınız aksiyonlar sizin ne kadar başarılı ve dikkat çekici içerikler ürettiğinizin bir yanıtı olacaktır.

Youtube’da ürettiğiniz içeriklerde yayınlanan reklamlar sayesinde para kazanabilirsiniz. Youtube üzerinden para kazanmak için “Youtube İş Ortağı Programı” ile gelir elde etmeye başlayabilirsiniz. Eğer bu programa dahil olmadıysanız ya da olmak istemiyorsanız “Youtube Shorts Fonu” ile de Shorts bonuslar elde etme imkanınız vardır.

İş Ortağı Programı Nedir?

Youtube İş Ortağı Programı, video içerik üreten kişilerin daha fazla Youtube kaynağına ve para kazanma özelliğine sahip olduğu bir programdır. Ürettiğiniz içeriklerde yayınlanan reklamlardan elde edilen gelirden sizlerin de pay almasını sağlar. İş Ortağı Programı ile kullanabileceğiniz youtube özellikleri şunlardır:

  • İçerik Üretici Destek Ekipleri
  • Copyright Match Tool
  • Para Kazanma

 

İş Ortağı Programı'na katılmak için kanalınızın bazı koşulları yerine getirdiğinden emin olmalısınız. Bu koşulları yerine getirmek için de kanalınızı büyük bir özen ve araştırmalar sonucu oluşturmalısınız.  İş Ortağı Programı’na katılmak için gerekli olan koşullar ise şöyledir:

  • Youtube para kazanma politikalarına tamamen uyulmalıdır. Youtube üzerinden para kazanmak için belirlenmiş politikalar vardır. İçerik üreticileri bu politikaları bilmek  ve uymakla yükümlüdürler. Bu politikayı kabul ettiğinizde burada geçen kurallara uyacağınızı ve para kazanacağınızı beyan etmiş olursunuz.
  • Youtube İş Ortağı Programı’nın aktif olduğu bölgelere yaşıyor olmalısınız. Birçok ülke ve bölge bu programdan yararlanmaktadır. Fakat gelişen koşullar çerçevesinde Youtube bu bölgelerdeki izinlerde değişiklikler ve farklılıklar oluşturabilir.
  • Kanal üzerinden ürettiğiniz her türlü içerik Topluluk Kurallarına uymalıdır. Kanalınız üzerinden herhangi bir Topluluk Kuralı İhtarı olur ise bu programa başvurunuz olumlu sonuçlanmaz.
  • Bu programa başvurabilmeniz için elbette kanalınızın aktif ve belirli ölçüde bir izleyicinin olması önemlidir. Son 1 yıl içerisinde herkese açık olarak paylaştığınız videoların geçerli izlenme süresinin 4.000 saatin üzerinde olması gerekmektedir.
  • Kanalın en az 1000 aboneye sahip olması gerekir.
  • Kanalın bağlı olduğu bir AdSense hesabının da olması gerekir.

Uygun koşulları sağlayan kişiler programa başvuru yaparak Youtube üzerinden para kazanmaya başlayabilirler. youtube üzerinden para kazanmanın birkaç farklı yolu vardır. Bu yollardan birkaçı şu şekildedir:

  1. Reklam Geliri: Oluşturduğunuz görüntülü, yer paylaşımlı ve video içeriklerde yayınlanan reklamların gelirlerinden pay alabilirsiniz.
  2. Kanal Üyelikleri: Kanalınıza abone olan kişiler kanala üye olduğu zaman gelir elde edersiniz. Bu üyelere özel ayrıcalıklı içerikler hazırlayarak her ay düzenli gelir elde etme imkanınız olur.
  3. Ürün Rafı: Aboneleriniz izleme sayfanızda gösterdiğiniz markalı ürünleri inceleyebilir ve bu ürünlerden satın alabilirler. Bu durumda sizlerde elde edilen gelir miktarından para kazanabilirsiniz.
  4. Süper Chat ve Süper Etiketler: Aboneleriniz ya da diğer kullanıcılar sohbet akışında gönderdikleri mesajların diğer mesajlar arasından öne çıkması için belirli miktarda ödeme gerçekleştirirler. Bu ödemelerde sizlere ayrı bir kazanç sağlar.
  5. Youtube Premium Gelir: Youtube’un Premium üyeleri sizin içeriklerinizi izlediğinde Premium olmak için ödedikleri abonelik ücretinden sizler de pay alırsınız.

Youtube Shorts Fonu Nedir?

2022 yılı itibariyle Youtube tarafından oluşturulan Youtube Shorts Fonu içerik üreticilerinin kısa videolardan para kazanmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur. Daha önce Youtube İş Ortağı Programı için uygunluk koşullarını sağlamamış olan içerik üreticileri düşük bonuslarla gelir elde edebileceklerdir. Youtube Shorts Fonu’nda kazanç 100 ABD dolarının altındadır. Bu fonun kurulmasındaki en temel amaç daha fazla içerik üreticinin Youtube üzerinden para kazanması ve halihazırda kazanç elde eden kanalların ise kazanç miktarının artmasıdır.