Sosyal Medya Hesapları ile nasıl Para Kazanılır ?

Sosyal Medya Hesapları ile nasıl Para Kazanılır ?

Gün geçtikçe sosyal medya kullanım oranı da giderek artmaktadır. Artan sosyal medya kullanımı daha fazla kullanıcının bu platformlar üzerinden gelir elde etmesine imkan sağlıyor. Özellikle dijital kanallarda yayınlanan reklam maliyetlerinin hem geleneksel medyaya göre daha hesaplı olması hem de markaların belirlediği hedef kitleye göre influencer seçimi yaparak hedefleme yapılması sosyal medya kullanımının önemini göstermektedir. Çok fazla takipçi sayısına sahip olan hesaplar markalarla işbirliği yaparak ürün ya da hizmetleri hakkında reklam içerikleri oluşturuyorlar. Oluşturdukları reklam içeriklerinin etkisine göre de gelir elde edebiliyorlar.

 

Birçok sosyal medya kullanıcısı kendi mesleklerini bırakarak “Influencer” olarak yaşamlarını idame ettirmektedirler. Instagram, Twitter, Youtube, Tiktok gibi farklı birçok sosyal medya platformu üzerinden para kazanılmaktadır. Her bir mecra için gelir elde etmenin yolları farklıdır. Birbirlerine göre benzerlik gösterselerde oluşturulan içerik ve reklamlar farklıdır. Her bir mecra için gelir elde etmenin detaylarını inceleyelim.

Youtube

Sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte farklı meslekler de ortaya çıktı. Bu mesleklerden biri de “Youtuber” olarak adlandırılan Youtube içerik üreticiliğidir. Kullanıcılar Youtube’da bir kanal oluşturarak bu kanal için belirledikleri alanlar doğrultusunda çeşitli video içerikleri üreterek abone sayılarını artırmaya yönelik çalışmalar sürdürmektedirler. Youtube üzerinden belli bir izlenme sayısı ve abone sayısı oluştuktan sonra Youtube ile bir iş ortaklığı başvurusunda bulunurlar. “Youtube İş Ortağı Programı” sayesinde bu iş birliği kullanıcılar reklam gelirlerinden pay almaya başlayabilirler. Çekimleri tamamlanan videolar üzerinden belirli reklamların yayınlanmasını sağlayarak bu reklamların izlenme ve gösterilme oranlarına göre belirlenen CPM (Cost Per Mille) miktarına göre kazanç elde edebilirler. CPM, bin gösterim başına ödenen maliyeti ifade eder. Video tıklanma oranı ne kadar yüksek olursa videoda yayınlanan reklamların da gösterimleri o oranda artış gösterir. Yüksek kazançlar elde edebilmek için video izlenmelerinin de yüksek olması gerekmektedir. Bunun için özgün, dikkat çekici ve kaliteli içerik üretmeye dikkat edilmelidir.

İş ortağı programına üye olmak için elbette Youtube tarafından belirlenen birtakım kurallar vardır. Bu kuralları şu şekildedir:

  • En az 1000 aboneye sahip olmak.
  • Videoların 4000 saatlik izlenme süresine ulaşması.
  • Topluluk Kural ihlalinde bulunmamak.
  • Youtube kanalının olduğu bir Adsense hesabına sahip olmak.
  • İş Ortağı Programı’nın aktif olduğu ülke ve bölgelerde yaşıyor olmak.

 

Youtube üzerinden sadece reklam gösterimleri ile gelir elde edilmez. Reklamların yanı sıra sponsorlu içerikler üreterek de bir kazanç elde edilir. Youtube’da hazırladıkları videolarda markalara ait ürünlerin özellikleri ve faydaları hakkında bilgileri kullanarak tanıtımlarını gerçekleştirerek de para kazanabilirler. Ayrıca Youtube platformunda kullanıcılar sevdikleri kanalları takip ederek bu kanal sahiplerinin onlar için özel olarak içerikler üretebilirler. Kanala katılan kullanıcılar her bir kanal için belirlenmiş bir miktar ücret ödemektedirler. Bu ücretler de kanal sahiplerinin gelir elde etmesini sağlar. Son olarak Youtube’un son zamanlarda geliştirdiği reklamsız izle, çevrimdışı izle gibi avantajları sunan Premium içeriğine sahip olan kullanıcılar bulunmaktadır. Bu kullanıcılar sizin kanalınızı izlediği takdirde Youtube tarafından her bir Premium kullanıcı için tarafınıza belirli miktarda ödeme gerçekleştirirler. Youtube’da sürdürülebilir,  özgün ve kaliteli içerikler üreterek kazanç elde edebilirsiniz.

Instagram

Sosyal medya platformlarından biri olan Instagram çok fazla kullanıcı ve içeriğin bulunduğu diğer bir mecradır. “Influencer” olarak adlandırılan hesaplar ulaştıkları binlerce kişi üzerinden etkili iletişim ve ikna kabiliyetleri sayesinde takipçilerinin satın alma davranışları üzerinde olumlu etkilere sahiptirler. Marka sahipleri ürün ve hizmetlerine en uygun hesapları seçerek bu kişilerle yaptıkları işbirlikleri sayesinde markasının bilinirliğini ve satış oranının artmasını hedeflemektedirler. Bu durumda yaptıkları işbirliği sayesinde de influencerlar önemli ölçüde gelir elde etmektedirler. Burada iki husus vardır. Anlaşma şartları ve bu şartlara göre belirlenen reklam ücretleri doğru bir şekilde detaylandırılmalıdır. Kullanıcıların  verilen reklam özelinde yaptıkları etkileşimler ve markaların bu reklamlar sayesinde edindikleri aksiyonlar çerçevesin marka ücretlendirme belirler.

 

Markalar, sosyal medya platformları aracılığıyla reklam ve tanıtım için ayırdığı bütçeye oranla daha az bir ücret karşılığında daha fazla kişiye ulaşmayı sağlıyorlar. Influencerlar anlaşma sağladıkları markaların ürünlerini hikayelerinde, görsellerinde ya da gönderilerinde kullanarak, tanıtarak takipçilerinin ürünler hakkında bilgilenmesini ve satın alma eyleminin gerçekleştirilmesini sağlıyorlar. Bu durumda takipçilerin satın alma davranışlarını etkilemek oldukça önemlidir. Takipçiler tarafından satın alınan her bir ürün ve hizmet influencerların ve diğer çok takipçili hesapların mecra üzerinden gelir elde etmesini sağlamaktadır.

Tiktok

Sosyal medya platformları arasında en yeni olan Tiktok da oluşturdukları hesaplardaki takipçi sayısına göre gelir elde edebilecekleri mecralardan biri haline gelmiştir. Tiktok’da kısa videolarda anlatılan hikayeler özellikle Z kuşağı tarafından sıkça takip edilmektedir. En fazla satın alma işlemini gerçekleştiren Z kuşağı Tiktok üzerinden yapılan tanıtım ve reklamlardan etkilenme oranları oldukça yüksektir. Çok fazla kullanıcı sayısına sahip olan Tiktok; e-ticaret, sponsorluk, marka işbirlikleri, canlı yayınlar ve kendi bünyesindeki trafiği Youtube’a yönlendirerek çeşitli yollardan gelir elde etme imkanı oluşturmaktadır.

 

Tiktok üzerinden sponsorluk alabilmek için hesabınızın belirli bir takipçi sayısına ulaşması gerekmektedir. 50.000 takipçi üzerine çıkan Tiktok hesapları sponsorluk alarak gelir elde edebilirler. Tiktok’da izlenilen videolardan hesaplar gelir elde edemezler. Videolar üzerinden gelir elde etmek istiyorlarsa bu uygulamadaki trafiklerini Youtube’a yönlendirmeleri gerekmektedir. Tiktok kullanıcıları hesapları üzerinden oluşturdukları canlı yayınlarla da gelir elde edebilirler. Canlı yayın sırasında gönderilen beğeni, hediye ve canlı yayını izleyen kullanıcı sayısından gelir elde edebiliyorlar. Birçok Tiktok kullanıcısı gerek kendi oluşturduğu ürünlerin satışını gerekse de markaların e-ticaret sitelerine yapılan yönlendirmeler ile de kazanç sağlayabilmektedirler.

Twitch

Son zamanların canlı yayın programlarının gerçekleştirildiği platformlardan biri olan Twitch kullanıcılarına gelir elde edebilecekleri imkanlar sunmaktadır. Online oyunları oynadıkları esnada yapılan canlı yayınlar ve diğer yayıncılar tarafından oluşturulan yayınlarda bağış olarak para kazanılabilir. Özellikle son yıllarda oldukça popüler olan Twitch yayınları birçok kişinin beğenisini ve dikkatini çekmektedir. Twitch üzerinden açılan canlı yayınlarda para kazanmak için de belli koşullar vardır. Bu koşulların en başında oluşturduğunu Twitch hesabının 5.000 aboneye ulaşmış olması gelmektedir. Bu abone sayısına ulaşan kullanıcılar platform ile anlaşma sağlayarak para kazanabilecekleri bir iş alanı oluşturabilirler. Ayrıca Youtube platformunda olduğu gibi Twitch ile anlaşma sağlandığında kullanıcılar kanalınıza ücretli abonelikler oluşturabiliyorlar. Bu aboneliklerden oluşan gelirlerin de belirli bir kısımları kanal sahiplerine verilerek gelir elde etmeleri sağlanıyor.

 

Her bir sosyal medya platformunun kendi içerisinde gelir elde edebilmek için belirli koşulları vardır. Fakat ortak olan tek yönleri bu hesapların nasıl yönetileceğidir. Çok fazla takipçi sayısına ulaşmak ve platformlarla iş ortaklığı kurabilmeleri için etkili ve özgün içeriklerin üretildiği hesaplar oluşturulmalıdır. Takipçi sayısını artırmak için dikkat edilmesi gereken ipuçları şunlardır:

  • Kısa, öz ve etkileyici kullanıcı adı
  • İçeriklerle uyumlu görsel ve başlıklar
  • İçeriklerin tanıtımını sağlayacak ve SEO uyumlu oluşturularak içerik açıklamaları
  • Trendleri takip etmek ve güncel akımlardan haberdar olmak
  • Algoritmaları dikkate alarak sürekli gelişmek
  • Sürdürülebilir içerikler üretmek

 

Bu hususlar göz önünde bulundurularak oluşturulan sosyal medya hesapları sayesinde ciddi ölçülerde gelir elde edebilirsiniz. Elbette büyük bir özen ve özveri isteyen bu iş çok kazanmanın yanı sıra çok çalışmayı ve öğrenmeyi de gerektirmektedir.