Influencer Olmak için Takip Edilecek Adımlar Nelerdir?

Influencer Olmak için Takip Edilecek Adımlar Nelerdir?

Teknolojinin giderek gelişmesi ile birlikte yeni sosyal medya platformları da oluşmaya başladı. Oluşan bu sosyal medya platformları insanlarla etkileşime girmek, sosyalleşmek ve daha bir sürü amaçla milyonlarca kişi tarafından kullanılmaktadır. İnsanlar bu sosyal medya platformlarını hem eğlence hem de iş amaçlı kullanabiliyorlar. Günümüzde çok yaygın kullanılan ve birçok kişi tarafından ne anlama geldiği de net bir şekilde bilinen yeni bir terim türedi. “Influencer” olarak adlandırılan bu yeni kavram, sosyal medya üzerinden para kazanan ve bu alanları yeni bir iş alanı olarak kabul eden kişilere verilen bir addır. Influencer, çeşitli sosyal medya hesapları aracılığıyla ürün ve hizmet paylaşımları yaparak takipçilerini ve diğer sosyal medya kullanıcılarının satın alma davranışlarını etkileyen kişilere denir. Influencer olmak için oldukça geniş bir kitleye sahip olmanız ve yaptığınız paylaşımların binlerce kişiye ulaşması gerekir. Markalara ait çeşitli ürün ya da hizmetlerin  özelliklerini anlatan, kullanarak etkilerini gösteren ve alabilecekleri yerleri göstererek tanıtımlarını yapan kişilerdir. İnfluencer olmak isteyenlerin kullanıcıların satın alma davranışlarını etkileyebilecek ikna kabiliyetine ve iyi bir iletişim becerisine ihtiyacı vardır. Ürün ve hizmetler için içerik üretirken etkileyici, ilgi çekici, özgün ve özverili olmasına dikkat etmelilerdir.

 

Influencerlar kendi aralarında da belli gruplara ayrılmaktadır. 1 milyon ve üzeri takipçisi olan ve yaptıkları her bir paylaşımın ortalama %2-5’lik kısımlarının aktörler, sanatçılar, sporcular ya da diğer sosyal medya fenomenlerinin oluşturduğu sağlaya Mega influencerlar denmektedir. Mega influencerlar, oldukça yüksek erişime sahip gönderileri ve sahip olduğu etkileri sayesinde takipçi kitlesini artırarak sosyal medyadaki konumunu güçlendirmektedir. Markalar da kendi sosyal medya hesapları üzerinden bu gruba dahil olmak için çaba gösterirler. Diğer bir grup ise makro influencerlardır. 10.000 ila 1 milyon arasında bir sayıda takipçi abonesinin olduğu ve bu takipçilerin %5 ila 25’lik kısımlarını yöneticiler, bloglar, gazeteciler ve üst düzey insanların oluşturduğu sayfalardır. Özellikle modaya düşkün, yaşam tarzı ve standardı yüksek ve iş, ekonomi, güncel konuları ile ilgili kişiler makro influencerların hedef kitlesini oluşturmaktadır. Son olarak da 10.000 ve altında bir takipçi sayısına ait ve gönderi başına ortalama %25-50 arasında katılım gerçekleşen sayfalara mikro influencerlar denmektedir. Sosyal medya kullanıcıları ve çalışanlar bu gruba dahil olmaktadırlar. Mikro influencerlar marka ile olan kişisel deneyimlerini, yüksek insan ilişkileri kabiliyeti sayesinde influencer grupları arasında en yüksek marka ilgisi ve etkileşim sayısına sahip olan gruplardır.

 

Etkili ve diğer influencerlarda farklı bir hesap yönetmek ve bu alanda başarı göstermek için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları vardır. Bu noktalara dikkat ederek çok daha etkileyici sayfalar yönetebilirsiniz. Etkili ve başarılı bir influencer olmak için takip etmeniz gereken hususlar şunlardır:

  • Tutkulu ve istekli olduğunuz bir alan belirleyin. Sosyal medya üzerinden influencer olarak hem tanınmak hem de gelir elde etmek için yapmanız gereken ilk adım kişiliğinize ve ilgi alanlarınıza uygun bir alan belirlemenizdir. Bu alan üzerinde yeterince bilgi ve birikim sahibi olmanız ve bu alanı geliştirebilmeniz çok önemlidir. Bir alanda çok fazla influencer var ise sizin de illa o alanda bir hesap açmanız ve yönetmeniz gerekmez. Diğerlerinden farklı olduğunuzu ortaya koymanız ve bu farklılık sayesinde insanların dikkatini çekmeniz gerekir. Bu yüzden sürekli olarak geliştirebileceğiniz, farklı içeriklerle aktif tutabileceğiniz ve tüm bunları yaparken ilk olarak sizin zevk alacağı bir alan olmalıdır. Instagram’da paylaştığınız her bir gönderi sizi yansıtmalıdır. Sizin kişiliğinizden karakterinizden izler taşımalıdır. Alan seçimi yaparken rastgele bir tercih yapmadığınız gibi bu alanı besleyip, büyütmek içinde rastgele gönderiler paylaşmamalısınız.
  • Hangi alanda içerik üreteceğinize karar verdikten sonra Instagram hesabınız için inde detayları da belirlemeniz gerekmektedir. İnsanların dikkatini çekebilecek bir biyografi oluşturmanız sayfanızın takipçi ve etkileşim sayısının artması için oldukça önemlidir. Hayat hikayeni anlatırken ya da hayatında olan bir durum hakkında bahsederken diğer insanların ilgisini çekebilecek şekilde konuşmalısın. Sizinle çalışmak isteyecek markaların ya da sizi beğenip, takip etmek isteyecek kullanıcıların sayfanızda dikkat edeceği ilk husus bu olacaktır. Kısacası, iyi bir influencer olmak istiyorsanız etkileyici ve dikkat çekici bir biyografiye sahip olmanız önemlidir.
  • Oluşturduğunuz Instagram sayfasını dikkat çekici bir hale getirmeniz gerekir. Instagram’da paylaşacağınız görsel ve videolar ilgi çekici olmalıdır. Bunun yanı sıra paylaşımlarınızda ortak bir tema kullanmaya da dikkat etmelisiniz. Instagram sayfanızdaki bütün görseller birbiri ile uyumlu gözükmesine dikkat etmelisiniz. Birçok influencer instagram hesaplarının tek bir düzende gözükmesini sağlamak i.in renk ve kompozisyon uyumlarına dikkat eder, fotoğraflarını düzenlemeden paylaşmamaya özen gösterirler. Paylaştığınız fotoğrafların çözünürlük kalitesinin yüksek olması ve ışık değerinin de etkili olduğu görsellerden oluşması hesabınızın dikkat çekmesi açısından önem arz etmektedir.
  • Influencer olmak istiyorsanız Instagram’ın sahip olduğu bütün özellikleri etkili ve verimli bir şekilde kullanabiliyor olmalısınız. Reels, hikayeler, gönderiler, canlı yayın özellikleri ,soru sorma özellikleri gibi birçok özelliğe sahip bu mecra üzerinde hemen hemen her özelliği kullanabiliyor olmalısınız. Sadece gönderi paylaşarak influencer olmanız mümkün değildir. Etkileyici ve etkileşime geçirici hikayeler paylaşarak gün içerisinde takipçileriniz ve diğer sosyal medya kullanıcıları ile etkileşimde olmalısınız. Bu hikayeler ile onlarla duygusal bir bağ kurabilmelisiniz. Kullanıcıların size güvenmesi,  tavsiyelerinize uyması ve sizin ilgi duyduklarınızı takip etmesi ilerde anlaşma sağlayabileceğiniz markalar açısından da çok önemlidir. Bu paylaşımlara yaparken etkili iletişim ve iyi bir  metin dili kullanmanız da ayrıca önemlidir.
  • Yapacağınız paylaşımların düzenli ve süreklilik arz etmesine de dikkat edin. Instagram’da çoğu kullanıcı günlük olarak çeşitli paylaşımlarda bulunuyorlar. Günlük olarak belirli zaman aralıklarında daha sık olmak üzere birden fazla paylaşımda bulunmaya dikkat etmelisiniz. Gönderilerinizin sıklığı arttıkça kullanıcılarla olan etkileşimlerinizde de artış gözükecektir.
  • Gönderi yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da şüphesiz hashtag kullanımlarıdır. Instagram, bir gönderi için en fazla 30 adet hashtag kullanımına izin vermektedir. Fakat bu hashtaglerin tamamını kullanmak zorunda değilsiniz. Hatta fazla ve alakasız kullandığınız hashtagler sayfanıza katkı değil olumsuzluk yaratacaktır. Bu yüzden gönderiniz ile uyumlu yeterli sayıda hashtag kullanmaya dikkat etmelisiniz. Genellikle 7 ila 15 arasında hashtag kullanmak yüksek erişim ve etkileşim için yeterli olacaktır. Yüksek arama hacmine sahip hashtag kullanmak gönderinizin daha fazla kişiye erişmesine yardımcı olacaktır. Bu yüzden arama hacimlerinin 10.000 ila 1 milyon arasında değişen hashtagleri kullanmaya özen gösterin.
  • Influencer olmak istiyorsanız hesabınızı daha profesyonelce kullanmak için işletme hesabına geçiş sağlayın. bu sayede hesabınızın görülme sıklığına erişiminiz olacağı için hangi içeriklerin diğer insanlar tarafından daha çok beğenildiğini takip ederek bu yönlerde içerik üretmeye özen göstermelisiniz.Ayrıca takipçilerinizin sosyal medya kullanımları hakkında da size analizler sunacaktır. en çok hangi bölgede takipçilerinizin olduğunu, hangi zaman diliminde instagramı kullandığını ve yaş, cinsiyet gibi demografik yapı hakkında sii bilgilendirerek onlara uygun içerikler üretmenizi sağlayacaktır. İşletme hesabının en önemli etkisi ise reklam yayınlama hakkınızın olmasıdır. Bu sayede aldığınız etkileşimlerden gelir elde etme imkanınız da olacaktır.
  • Takipçilerinizle etkileşim içinde olmanız da oldukça önemlidir. Gönderiler altına eklediğiniz yazılar ve paylaştığınız hikayelerde tercih ettiğiniz call-to-action ifadeleri ile onlarla iletişim içerisinde olmalısınız. Yarışmalar, hediyeler ve çeşitli anketlerle onları hayatınıza ve sosyal medyanıza dahil  ederek ilgilerini çekin.